Wednesday, September 15, 2010

Libanon - terorismus v Libanonu

V Libanonu je člověk vystaven permanentnímu nebezpečí terorismu. Teroristé, často sebevražední, však nejsou vysláni Hizbaláhem, Al-Kaidou, Fatahem nebo jinou bojůvkou. Nemusí to být lidé s extrémními politickými či náboženskými názory, fanatici, kteří jsou vedeni zájmy nějaké partikulární skupiny. Jsou to řidiči. Řidiči motorových vozidel všeho druhu. Vražednou zbraní je vozidlo, motivace je sobectví a netolerance. Jak je na jednu stranu návštěvník Libanonu překvapen mimořádně přátelskou a vřelou povahou Libanonců při osobním setkání, tak je na druhou stranu šokovaný jejich chováním za volantem či řídítky. Semafory se tu ctí tak na 60%, semafory pro chodce jsou tu spíše pro parádu.

Motivem k tomuto k spílání se stala událost, které jsem byl očitým svědkem a na kterou do smrti nezapomenu. Stala se poblíž Náměstí mučedníků (jak příznačný název) na frekventované křižovatce, kde se auta, motorky a chodci míjejí v naprostém chaosu. Sedím na schodech Modré mešity, která tvoří roh zmíněné křižovatky, kdy se náhle ozve kvílení brzd a tupý náraz. Ohlédnu se tím směrem a spatřím tělo motocyklisty letící obloukem přes auto a dopadající na obrubník. Auto zastavuje, řidič vybíhá k motocyklistovi, který se na něj ještě stačí na zemi obrátit. Pak upadá do bezvědomí. Řidič zjevně propadá panice, v šoku začne zoufale křičet a mobilem se snaží volat záchranku. K místu nehody se sbíhají lidé a z gestikulace některých z nich je poznat, že se jedná o fatální nehodu. Záchranka přijíždí do 10 minut, nakládá tělo zakryté dekou.

1 comment:

  1. Uf, je to síla být svědkem nehody. Před nedávnem se vybourala motorka pár metrů od naší chalupy a taky nemůžu zapomenout na křik toho zraněného motorkáře. Naštestí to nedopadlo takhle fatálně.

    ReplyDelete