Wednesday, September 15, 2010

Libanon - 15. září, Bejrút

Byl jsem zvědav na „kontinentální“ snídani, kterou jsem si zaplatil k pobytu, a tak jsem se vysoukal z postele ještě před desátou hodinou po pěti hodinách spánku. Snídaně vzhledem k možnostem hotelu OK, talířek s olivami, sýr a-la Veselá kráva, čaj Lipton, tradiční libanonský chléb a tvarohová pomazánka. Velice zdvořilý personál i ostatní vesměs arabští hosté.

Vydal jsem se do centra dvoumilionového Bejrútu. Zvolil jsem cestu podél pobřeží kolem asi jediného pozoruhodného přírodního útvaru ve městě, tzv. Holubích skal, dvou fotogenických skalisek nedaleko od pobřeží, oblíbených mezi místní mládeží, která na nich hazarduje se životem při potápění do jeskynních prostor skrytých pod vířící hladinou.

















Stopy občanské války, která skončila před 20 lety, provázejí návštěvníka na každém kroku. Jizvy jsou stále přítomny v podobě rozstřílených činžáků, kostelů, mešit, synagog, vládní budov, hotelů a škol. Fasády budov zkropené kulkami, jako by se tu střílelo ještě včera. Jako nový porost po lesním požáru se objevují nové či rekonstruované budovy všeho druhu.

Při pochodu ze západu na východ prochází návštěvník postupně tři hlavní oblasti města. Převážně muslimský východ, reprezentovaný kampusem Americké univerzity, prestižní soukromé univerzity sevřené mezi rezidenční čtvrtí Ras Beirut a pulzující Hamrou. Střed města patří vládním a administrativním budovám střeženým vojáky se samopaly. Daleko pozoruhodnější objekty jsou zde Modrá mešita, sousedící maronitský kostel sv. Josefa a rozvaliny římské pěší zóny.
Tato část města byla během války citelně zasažena a dnes v ní probíhají rozsáhlé rekonstrukce. Náměstí mučedníků odděluje střed města od Východního Bejrútu, který je převážně křesťanský. Tento fakt je zřetelný na první pohled především ve čtvrtích Džemaize a Ašrafie, kde jsem se konečně dostal k pivu a kde sepisuji tento text v baru s wi-fi připojením.

Západní a Východní Bejrút byly během války odděleny tzv. Zelenou linií, peklem, kde probíhaly nejtěžší boje mezi křesťany a muslimy a kde na obou stranách docházelo k únosům, popravám a dalším zvěrstvům.

No comments:

Post a Comment