Saturday, September 18, 2010

Libanon - 18. září, Zahlé

Arak - proslulý orientální, nepříliš silný šnaps s chutí lékořice. V láhvi čirý, po vhození kostky ledu se v panáku postupně zakaluje, až celý obsah zbělá. Jeho výroba úzce souvisí s vinařstvím, jelikož hlavní surovinou je odpadní materiál, který vzniká lisováním vinné révy. V podstatě se tedy jedná o brandy vyráběné obdobně jako italská grapa, přičemž do araku se navíc přidává lékořice. Pro Záhlé je tato kořalka typická. Lihovinu v bufetu na hlavní třídě mi nadávkovali ze saponátové nádoby (původně jsem předpokládal, že sklenku chtějí před vlastním servírováním důkladně umýt) a po prvním usrknutí jsem si nebyl jist, zda na stěnách nádoby neulpělo něco z původního odmašťujícího přípravku.



Po příjezdu do 120ti tisícového Záhlé, nacházejícího se v jižní části údolí Biká poblíž syrských hranic a vzdáleného asi 45 km od Bejrútu, se člověk ocitá v prostředí, které se vzpírá obvyklé představě blízkovýchodního města; trochu divočejší Mariánské Lázně, hluboko zakrojené do údolí se strmými úbočími a ležící v nadmořské výšce 800 metrů. Většina obyvatelstva se hlásí k řeckokatolickému vyznání, muslimů je zde minimum. Během občanské války město obléhala a intenzivně bombardovala syrská armáda (1981), která chtěla toto strategické místo obsadit a zabránit falangistům ve stavbě horské silice, kterou vnímala jako velkou hrozbu. Dnes již na rozdíl od Bejrútu nejsou v Zahlé válečné jizvy patrné. Na obrázku jsou vidět transparenty k právě probíhajícímu sjezdu strany falangistů - Kataeb. Hlavní ulice nese název Rue Brazil jako připomínku hromadné emigrace obyvatel města do Brazílie po masakru v roce 1860, ve který vyústily lokální šarvátky mezi drúzy a křesťany. Emigranti později zasílali značné finanční prostředky na obnovu města. (V Brazílii dnes žije nejpočetnější libanonská komunita na světě.)


Po ubytování v příjemném hotelu Akl (na obrázku nalevo od bílé dodávky v pozadí, $30 prostý jednolůžkový pokoj) jsem se vydal do blízkého vinařství Ksara, kde jsem absolvoval přednášku s návaznou degustací.
Nákup čtyř lahví vína byl pak samozřejmostí. Vinařství založili jezuité na základech původního římského objektu se sklepy o celkové délce 2 km. Kromě toho zde vybudovali také observatoř, podle které bylo pojmenováno zdejší bílé cuvée.


No comments:

Post a Comment