Friday, September 17, 2010

Libanon - 17. září, Byblos

Byblos je město, kde se chodí na ryby s krumpáčem do lomu. Úlovek však nekončí na pánvi, jak by jeden čekal, ale za vitrínou. Na rybolov krumpáčem se specializuje místní paleontolog a nadšenec Pierre Abi Saad s rodinou. Svůj příbytek, který se nachází na rušné tržnici (súku), postupně přestavěl na domácí paleontologické muzeum. Dcery ochotně návštěvníkovi poskytnou fundovaný výklad zakončený neodolatelnou nabídkou na zakoupení exponátů opatřených jakýmsi „paleontologickým certifikátem“. Neodolal jsem tedy a pořídil jednoho „čudlu“ za 20 dolarů. Ona několikacentimetrová potvůrka uvězněná v opuce je podle certifikátu z rodu Gaudryella, vzdáleně příbuzného lososu, a je asi 100 milionů let po smrti.
Odpůrci evoluční teorie patrně neshledají nic přesvědčivého na chronologicky uspořádané sérii exponátů ukazující vývoj rejnoka od jeho prehistorické do současné podoby – úžasný darwinovský morfing.

Byblos byl v minulosti důležitým fénickým přístavem a městem, o kterém mnozí předpokládají, že je nejstarším městem s kontinuálním osídlením na světě (asi 5000 let).
Poblíž přístavu se nachází rozlehlé rozvaliny římského osídlení a křižácká citadela.

Její zdi doposud obsahují zavrtané dělové koule a antické sloupy, které křižáci použili jako stavební materiál.
Řada exponátů v bejrútském Národním muzeu (viz předchozí post) pochází právě odsud.

Název města pochází z řeckého slova, které označovalo egyptský papyrus. Dnes je obýváno maronitskými katolíky a šíity. Leží asi 40 km na sever od Bejrútu, ale cesta autobusem (na dopravním prostředku vlastně nezáleží) po pobřeží trvá půl druhé hodiny. Jízdní řády neexistují, člověk prostě přijde k silnici na místo, na které se musí doptat nebo ho vytušit, a zde si vybere správný autobus nebo mikrobus. Musí také odrážet útoky naháněčů do servisních taxíků, které jsou několikanásobně dražší. Cílové stanice jsou výhradně v arabštině a aby to nebylo tak jednoduché, tak se místo na Byblos musí ptát na Džbél.

No comments:

Post a Comment