Thursday, August 18, 2016

USA 2016 - 6. července, Z Florence do Cascade Locks

Probuzení v chatce provoněné smrkovým dřevem uprostřed lesa a nedaleko pobřežních dun poblíž oregonského městečka Florence, cesta do vnitrozemí začíná v devět ráno, bez snídaně. Tu jsem si asi o hodinu odložil do obchůdku na farmičce Open Espresso deset mil od Florence. Je slunné dopoledne, projíždím krajinou vzdáleně připomínající jižní Moravu. Vinařství, sklípky, vlnitá krajina. Zajíždím do Pfeiffer Winery cca 7 mil od Junction City, v údolí obklopeném částečně odlesněným kopci.


Vybral jsem si toto místo, jelikož každý den otevírají v jedenáct, ostatní až od 12:00 nebo pouze o víkendu (vyjel jsme asi moc brzy). Vinařství patří polským imigrantům. Kupuji dvě láhve merlotu. Kus ráje na zemi. Najíždím na I5, přibližně 40 nudných mil po dálnici. V Salem odbočuji na východ směrem k Mt. Hood, zdaleka viditelné sopce vypínající se do výšky 3400 metrů. Zprvu nezáživná zemědělská krajina postupně přechází v horskou scenérii, které s dominantou Mt. Hood. 

Objíždím sopku proti směru hodinových ručiček a zastavuji na západním svahu, kudy se před šesti lety prohnala suťová lavina, která smetla původní most. Lavina byla vyvolána prudkými dešti provázející klimatický jev Pineapple Express. 



Tento jev je charakteristický prouděním teplého vlhkého vzduchu z Havaje do oblasti Oregonu, kde způsobuje průtrže mračen. Jak jsem si přečetl na informační tabuli na odpočívadle, stávající most je postaven unikátní konstrukcí, která by měla odolat příštím přírodním pohromám, které se dají očekávat v blízkosti aktivní sopky, kterou Mt. Hood je. Sjíždím po nefrekventované silnici, otevírá se pohled na sever, kterému dominuje další sopka ze skupiny Cascades - Mt. Adams. Městečko Cascade Locks, nacházející se na břehu mohutného toku řeky Columbia, je mým dnešním cílem. Ubytuji se v motelu a po krátkém prozkoumání místa nacházím lokální pivovárek Thunder Island Brewing pouhých sto metrů od motelu s krásným výhledem na břeh a údolí řeky.





Z řeky se vynoří tuleň, více jak 100 kilometrů od ústí řeky do Pacifiku. Je sedm a zavírají v devět. Je tedy třeba se snažit, abych z jejich nabídky otestoval co nejvíce. Zjišťuju, že v okolí se nachází dalších deset pivovárků sdružených pod názvem Breweries in the Gorge: Walking Man, Pfriem Family, Full Sail, Logsdon Farmhouse Ales, Solera, Backwoods, Everybody’s, Double Mountain, Big Horse a Freebridge. Jaká škoda, že už nezbývá více času na prozkoumání.


No comments:

Post a Comment