Thursday, August 18, 2016

USA 2016 - 24. června, Santa Cruz


Je pátek 24. června a já se probouzím asi ve tři ráno. Zbytek “noci" proválím v posteli. V devět vyrážím do kanceláří Oracle Labs nacházející se od hotelu asi sedm kilometrů v Redwood Shores na břehu sanfranciského zálivu. Dopravím se tam městskou dopravou (bus) s jedním přestupem. Obcházím umělé jezírko a snažím se nešlapat do kachních hoven roztroušených po elegantním oblázkovém chodníku. V kanceláři se poprvé po půl roce "na živo” setkávám s kolegy Mickem a Adamem. Doposud jsem se s nimi setkával pouze virtuálně, jinak řečeno po telekonferenci. Je pátek a v ostatních kancelářích je poněkud pusto. V teamu je nás pět a vyvíjíme programovací jazyk R pro statistickou analýzu dat. V pondělí začíná konference UseR! věnovaná právě předmětu našeho bádání a vývoje.

Přemýšlím, co s nadcházejícím víkendem a volím výlet do Santa Cruz v zálivu Monterey vzdáleného asi sto kilometrů jižně od místa, kde bydlím. Doprava vlakem do San Jose a pak příměstským autobusem do Santa Cruz. Ubytuji se v motelu provozovaném původními obyvateli zvanými Costanoans. Mluví mezi sebou jejich původním jazykem. Ubytování je to velmi prosté, žádný internet, a dost drahé ($200/noc). Město v roce 1989 zasáhlo silné zemětřesení s epicentrem pod nedalekou horou Loma Prieta. Vyžádalo si 63 obětí. Vyrážím do města, prohlížím si historickou horskou dráhu (20. léta) na pláži. Zamířím do pivovaru NuBo - New Bohemia Brewery, který se podle vlastních stránek snaží vařit piva, jaká se vaří v Česku. Nejsem si úplně jist, že se jim to daří.



Ve městě se nachází dva další pivovary. Navštějuji místní farmářský trh, výborné plumy, třešně, broskve, nektarinky. Hraje zde ”unplugged” kapela hrající směsici písní od kapel ze západu Spojených států (Nirvana, Pearl Jam atp.). Městem projíždí kolona veteránů “woodies”, surfařských automobilů z šedesátých let.



Město je evidentně velmi liberální, je to poznat nejen podle tabulek zapíchnutých na předzahrádkách vyjadřujících většinově podporu Sandersovi a sem tam i Clintonové, ale také podle dostupnosti marihuany a četností triček s heslem "Dump Trump” (https://www.facebook.com/DumpTrumpEffort/).


O půlnoci kupuji v knihkupectví na hlavní třídě trička s motivem Malého prince a 1984. V centru se paří až do rána. Taková Amerika se mi moc moc líbí! V neděli dopoledne se vydávám potkat velryby a žraloky.


Předtím než se nalodím na skromný škuner, který nás dopraví do oblastí, kde se očekává výskyt zmíněných živočichů, si vychutnávám hustý espreso z pražírny a kavárny Java na pláži. Asi po dvou hodinách se v těsné blízkosti naší loďky opravdu vynořují keporkaci a bílí žraloci.

No comments:

Post a Comment