Thursday, August 18, 2016

USA 2016 - 4. července, Z Gualaly do Eureky

Probouzím se do husté mlhy a po snídani vyrážím do Eureky, menšího kalifornského přístavního města nedaleko hranice s Oregonem. První zastávka u majáku Point Arena.


Prohlížím si vystavenou gigantickou Fresnelovu čočku mající cca 1,5m v průměru. Kdysi plavala ve rtuťové lázni, která sloužila jako ložisko s minimálním odporem. Zdrojem světla byla lampa spalující velrybí tuk. Údržba vyžadovala několik mužů zaměstnaných na plný úvazek. Rtuťové výpary, námaha a zplodiny se často podepsaly na zdraví údržbářů. V současnosti se používá diodová lampa a čočka už slouží pouze coby svědek umu generací minulých.



Mlha se pomalu rozpouští a otevírá se výhled na bizarně rozeklané pobřeží. Podél pobřeží se nachází řada rezervací a národních parků. Vzduch je intenzivně prosycen solí. Zastavuji a procházím se dunami směrem k pláži, nízko nad zemí se opět valí mlha. 


Projíždím po silnici Avenue of Giants protínající sekvojový prales. Odbočuji na nenápadném sjezdu a osvěžuji se v mělké říčce obklopené obrovitými stromy. Voda je průzračná a překvapivě teplá. Dbám příkazu z tabulí nabádající návštěvníky parku, aby nekrmili medvědy.


Do Eureky dorážím přibližně v půl osmé, rychle se ubytuji a vyrážím do nedalekého pivovaru. Během čekání na usazení se seznamuju s finským párem ve středním věku, který je ubytován ve stejném hotelu. Jsou již několik dní na dvoutýdenní okružní cestě po Kalifornii. Motocykl Indian Chieftain si zapůjčili v losangeleské pobočce stejné firmy, u které jsem si motorku půjčil já. Na zdi v pivovarské restauraci se vyjímá velká plechová cedule s nápisem Pivnice - Pilsner Urquell.


V deset se vydávám do přístavu, kde se koná ohňostroj na počest Dne nezávislosti. Překvapuje mě, že jak rychle se dav v přístavu srotil, tak rychle se rozpustil. Bujará oslava se jak  mávnutím proutku přerodila ve spořádaný rozchod domů.


No comments:

Post a Comment