Saturday, October 22, 2011

Kalifornie - 14. říjen, Monterey


Vyhlášenou a vyhledávanou atrakcí v Monterey je mořské akvárium. Je vybudováno v prostorách bývalé sardinkové konzervárny a je provozováno ústavem pro výzkum Montereyského zálivu. Podobně jako na jiných místech, i zde se o provoz z části starají dobrovolníci.
Část vybavení původní továrny se zachovalo a je vystaveno u vchodu do akvária spolu s dobovými audiovizuálním dokumenty. Sardinky byly původně považovány za odpad, než si kdosi uvědomil, že je lze nacpat do plechovky, vymyslet chytlavý slogan a začít prodávat ve velkém. Největší boom zažívala továrna v době 2. světové války, kdy její konzervy patřily do potravinového balíčku vojáka. Po válce výroba rapidně upadala.
Se sardinkami se lze setkat i nyní a to v krásně nasvíceném akváriu s relaxační hudbou v pozadí. Pochybuji, že podobná hudba hrála dělnicím u výrobního pásu při ládování plechovek sardinkami. Možná tak kvapík, podle tempa, kterým to zvládaly.
Expozice akvária jsou dokonalé. Během dne je návštěvníkům k dispozici několik programů. Vše je velmi pečlivě zaranžované a poutavé. Američani dokážou udělat show i z krmení akvarijních rybiček. Největší atrakce dne je ale představení mláděte žraloka bílého. Odchytli ho nedávno v zálivu kvůli značkování a po nějakou dobu ho budou vystavovat v akváriu, než ho vypustí zpět do Pacifiku. Mimochodem, v současnosti čeká na podpis guvernéra zákon o zákazu lovu žraloků. V oblasti zálivu je poměrně vzácný, ovšem na jihu Kalifornie je poměrně běžný.

Ještě než opustím prostor akvária, kupuji nějaké suvenýry a Steinbeckovu knihu Cannary Row.

No comments:

Post a Comment