Wednesday, October 2, 2013

San Francisco, pepř a sůl

22.10. 2013 - San Francisco, pepř a sůl



Ne, to není atomový výbuch nad Manhattanem či další teroristický útok. Prostě úsvit nad mrakodrapy v San Francisku zachycený z okna hotelu, kde jsem byl ubytovaný během konference Java One. Úplně jako z obálky románu Atlas Shrugged, bible kapitalismu Ayn Randové, kazatelky objektivismu, myšlenkového směru, který vyzdvihuje individualismus a zavrhuje jakékoliv formy kolektivismu.

Oslepující paprsky prostupující mrakodrapy symbolizují jasnou mysl, nespoutanou tvořivost, svobodu, individualismus, člověka vítěze a pokořitele, počátek vlády světla. Povstává Prometheus, Zarathustra, Světlonoš, jinak Lucifer.

Před dvěma lety v tomto čase lety zemřel v tomto městě Steve Jobs. V okamžiku oznámení jeho úmrtí jsem se nacházel nedaleko místního obchůdku Apple a byl jsem svědkem proměny tohoto místa ve svatyni oslnivé kariéry jednoho ze světlonošů. Vybavuji si přesně ono zářivé, větrné ráno, kdy se hrozny zákazníků-fanoušků shromažďovaly před obchodem.

Jasná sluneční záře v ulicích San Franciska ale také vrhá ostré stíny. Plahočí se tu neobvykle mnoho bezdomovců, kteří se mísí s davem bílých límečků z okolních mrakodrapů. Barva kůže a límečků silně koreluje. Pepř a sůl, dvě základní ingredience antagonistické v podstatě ve všech ohledech.

Permanentní napětí je už v samotných základech San Franciska. Gigantický zlom San Andreas se táhne podél pacifického pobřeží Kalifornie, přičemž město se nachází na jednom z tektonicky nejaktivnějších míst tohoto zlomu i celé planety. Zemětřesení nelze předpovídat, nicméně více jak sto let od devastujícího zemětřesení vyvolává obavy a opatření. Staví se například nové oblouky mostu Bay Bridge, který překlenuje záliv (na obrázku Golden Bridge, Bay Bridge v pozadí).


Lávové podloží má velice blahodárný vliv na kvalitu vína, jak se mi podařilo ověřit v údolích Sonoma a Napa nacházejících se nedaleko na sever od San Franciska.

No comments:

Post a Comment