Thursday, October 3, 2013

Virgina City, motorkářů ráj

Když nás v motelu u snídaně starší dámy nabádaly, abychom si dali na naší cestě do Nevady velikého bacha, neboť patrně narazíme na rojení motorkářských gangů, zaplesalo mi srdce radostným očekáváním. Začal jsem zjišťovat podrobnosti a doufal, že to nepropásneme. Mám slabost pro mašiny značek Harley-Davidson, Triumph, Victoria, Indian, BMW a dalších, a tady se nabízela možnost vidět tyto mastodonty osedlané a v hojném počtu. Vyšlo najevo, že se jedná o tradiční sraz Street Vibrations, několikadenní akci zakončené spanilou jízdou z Reno do Carson City, během které mají motorkáři zarezervovanou dálnici pouze pro sebe.


Nedaleko od Carson City leží Virginia City, pitoreskní městečko a tak trochu zlatokopecký skanzen s odkazem na Marka Twaina. Zde si daly gangy dostaveníčko a předvedly cosi na způsob prvomájové jízdy alegorických vozů. Místo nazdobených kombajnů a traktorů na hlavní třídě bublaly harleje. Jejich obvykle smíšená posádka dávala najevo svůj světonázor vztyčováním prostředníčku a odhalováním ňader, zatímco budovatelské písně nahrazoval blues rock. K tomu všudypřítomný odér marihuany a pivo popíjené na ulici. Asi momentálně nejsvobodnější místo v Americe. Velmi symbolické v době, kdy se kvůli sporům v Kongresu o rozpočet uzavřela návštěvníkům Socha Svobody.


Celá akce se vyznačovala pečlivou organizovaností. Jedna ze zasvěcených účastnic se svěřila, že letos se musí organizační výbor trošku krotit, neboť minulý rok došlo ke střelbě a několika pobodáním a hrozilo, že akce nebude povolena.


Nabízelo se tu velice chutné kořeněné sušené hovězí maso, grilované hovězí kýty podávané v pšeničné placce s osmaženou cibulí a pálivými papričkami a k tomu všemu vynikající hořké kalifornské pivo.


No comments:

Post a Comment