Thursday, October 13, 2011

Kalifornie - 1. říjen, Sonoma


Po lehké snídani míříme do Sonomy, kde nejprve navštěvujeme turistické středisko. Ochutnávky vína jsou ale až od jedenácti, tak si čas krátíme prohlídkou zahrady a instalovaných samohybných artefaktů. Děda dobrovolník nám poradí a mi zavítáme do prvního vinařství – Sebastiani. Víno tu vyrábějí velmi chutné, degustaci však provázela chladná profesionalita mistra vinaře. Odnášíme si krabici Merlota.
Během dne se zastavíme ještě v několika vinařstvích, mezi nimi jednoznačně vyčnívá malé rodinné vinařství Benzinger. To praktikuje mystickou metody pěstování vína vyvinutou rakouským filosofem Rudolfem Steinerem. Nazývá se biodynamika a kromě řady racionálních prvků obsahuje také pár úsměvných postupů, jako zakopávání kravských rohů plněných hnojem do půdy za úplňku. Něco pro spolek Sysifos. Nevím, do jaké míry se jedná o marketing a snahu odlišit se od bio produktů a do jaké tomu opravdu věří. Působili ale velmi přesvědčivě. Další zajímavostí je tzv. insektárium, neboli políčko s rozmanitými druhy rostlin a na nich se pasoucím hmyzem. Insektárium se rozkládá v těsném sousedství s vinicemi a vyletující hmyz má pomáhat navodit co nejpřirozenější prostředí pro růst vinné révy.

No comments:

Post a Comment