Sunday, December 29, 2013

Middlegate - The Gate to the Middle of Nowhere


"Nejosamělejší místo na nejosamělejší silnici", takto označuje bedekr Osamělá planeta samotu Middlegate ležící v Nevadě přibližně padesát mil od nejbližšího sídla na historické Lincolnově silnici číslo 50, první zpevněné spojnici mezi Východem a Západem USA. Postavena údajně na základech stanice Pony Expressu, poštovní služby z poloviny 19. století, zkrátila doručování zásilek z pobřeží Atlantiku na pacifické pobřeží na 10 dnů. Během asi dvouletého fungování se ztratila pouze jediná zásilka, navzdory řadě útoků ze strany Indiánů a četným ztrátám na životech z řad doručovatelů a správců stanic. Vybavuje se mi scéna z jedné reportáže z jedné nejmenované slovenské pošty z devadesátých let, ve které tisícovky nedoručených zásilek skončily ve stoupě.


(ruiny stanice Pony Expressu)

Možnosti sportovního vyžití jsou v této oblasti poněkud omezené, tak si mládež užívá adrenalinu aspoň na této asi 50m vysoké "haldě písku".


Ubytování věru rustikální, avšak s teplou vodou a splachovacím záchodem.


A pokud náhodou přestane téct teplá voda v motelu, lze si zajet 20 mil do pouště a dát si lázeň v těchto kádích plněných vodou z termálnich pramenů. Akorát je třeba dávat pozor, aby si člověk nešťastnou náhodou nedal lázeň přímo v jezírku pramenu, které má okolo 60 stupňů.


Kromě nenápadných jezírek s horkou vodou číhají na návštěvníka opuštěné důlní jámy z dob Zlaté horečky i pozdějších. Ne vždy jsou tato místa označena tak viditelně, jak je tomu na obrázku.


V oblasti se nachází řada zcela či víceméně opuštěných vesniček označovaných jako města duchů. Saloon na obrázku byl bohužel zavřený. Jestli nadobro či na dobu určitou, se nám nepodařilo zjistit. Jinak to slovo 'vittles' z cedule je obstarožní termín pro 'potraviny' či 'konzum'. Čili přeloženo, 'vedle kvalitního chlastu zde můžete pořídit také kvalitní potraviny'.

Místo je také bohaté na fosilie. Jedna taková se nachází v osadě Berlin a představuje největšího rybo-ještěra kdy nalezeného.

Kromě fosilií živočišného původu lze zde narazit i na fosilie průmyslové. Na obrázku je krásný exemplář automobilu Dodge z roku 1913 vybavený dřevěným volantem a rámem.