Thursday, October 3, 2013

Virgina City, motorkářů ráj

Když nás v motelu u snídaně starší dámy nabádaly, abychom si dali na naší cestě do Nevady velikého bacha, neboť patrně narazíme na rojení motorkářských gangů, zaplesalo mi srdce radostným očekáváním. Začal jsem zjišťovat podrobnosti a doufal, že to nepropásneme. Mám slabost pro mašiny značek Harley-Davidson, Triumph, Victoria, Indian, BMW a dalších, a tady se nabízela možnost vidět tyto mastodonty osedlané a v hojném počtu. Vyšlo najevo, že se jedná o tradiční sraz Street Vibrations, několikadenní akci zakončené spanilou jízdou z Reno do Carson City, během které mají motorkáři zarezervovanou dálnici pouze pro sebe.


Nedaleko od Carson City leží Virginia City, pitoreskní městečko a tak trochu zlatokopecký skanzen s odkazem na Marka Twaina. Zde si daly gangy dostaveníčko a předvedly cosi na způsob prvomájové jízdy alegorických vozů. Místo nazdobených kombajnů a traktorů na hlavní třídě bublaly harleje. Jejich obvykle smíšená posádka dávala najevo svůj světonázor vztyčováním prostředníčku a odhalováním ňader, zatímco budovatelské písně nahrazoval blues rock. K tomu všudypřítomný odér marihuany a pivo popíjené na ulici. Asi momentálně nejsvobodnější místo v Americe. Velmi symbolické v době, kdy se kvůli sporům v Kongresu o rozpočet uzavřela návštěvníkům Socha Svobody.


Celá akce se vyznačovala pečlivou organizovaností. Jedna ze zasvěcených účastnic se svěřila, že letos se musí organizační výbor trošku krotit, neboť minulý rok došlo ke střelbě a několika pobodáním a hrozilo, že akce nebude povolena.


Nabízelo se tu velice chutné kořeněné sušené hovězí maso, grilované hovězí kýty podávané v pšeničné placce s osmaženou cibulí a pálivými papričkami a k tomu všemu vynikající hořké kalifornské pivo.


Wednesday, October 2, 2013

San Francisco, pepř a sůl

22.10. 2013 - San Francisco, pepř a sůl



Ne, to není atomový výbuch nad Manhattanem či další teroristický útok. Prostě úsvit nad mrakodrapy v San Francisku zachycený z okna hotelu, kde jsem byl ubytovaný během konference Java One. Úplně jako z obálky románu Atlas Shrugged, bible kapitalismu Ayn Randové, kazatelky objektivismu, myšlenkového směru, který vyzdvihuje individualismus a zavrhuje jakékoliv formy kolektivismu.

Oslepující paprsky prostupující mrakodrapy symbolizují jasnou mysl, nespoutanou tvořivost, svobodu, individualismus, člověka vítěze a pokořitele, počátek vlády světla. Povstává Prometheus, Zarathustra, Světlonoš, jinak Lucifer.

Před dvěma lety v tomto čase lety zemřel v tomto městě Steve Jobs. V okamžiku oznámení jeho úmrtí jsem se nacházel nedaleko místního obchůdku Apple a byl jsem svědkem proměny tohoto místa ve svatyni oslnivé kariéry jednoho ze světlonošů. Vybavuji si přesně ono zářivé, větrné ráno, kdy se hrozny zákazníků-fanoušků shromažďovaly před obchodem.

Jasná sluneční záře v ulicích San Franciska ale také vrhá ostré stíny. Plahočí se tu neobvykle mnoho bezdomovců, kteří se mísí s davem bílých límečků z okolních mrakodrapů. Barva kůže a límečků silně koreluje. Pepř a sůl, dvě základní ingredience antagonistické v podstatě ve všech ohledech.

Permanentní napětí je už v samotných základech San Franciska. Gigantický zlom San Andreas se táhne podél pacifického pobřeží Kalifornie, přičemž město se nachází na jednom z tektonicky nejaktivnějších míst tohoto zlomu i celé planety. Zemětřesení nelze předpovídat, nicméně více jak sto let od devastujícího zemětřesení vyvolává obavy a opatření. Staví se například nové oblouky mostu Bay Bridge, který překlenuje záliv (na obrázku Golden Bridge, Bay Bridge v pozadí).


Lávové podloží má velice blahodárný vliv na kvalitu vína, jak se mi podařilo ověřit v údolích Sonoma a Napa nacházejících se nedaleko na sever od San Franciska.